Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí stehýnka na zelí

10. 4. 2011

Máte rádi kuře, ale stále dokola točíte staré známé recepty a myslíte, že se už nic jiného vymyslet nedá? Omyl! Je tu recept na rychlé křupavé kuřátko, který se dá snadno obměnit. A jako bonus navíc vás určitě potěšíme tím, že se peče v jednom pekáči a vy se nemusíte namáhat po obědě s horou nádobí! Další recept z víkendového vaření s Markétou je tu!

Datum publikace článku

Publikováno: 20. 02. 2011

Recepty, při kterých nezašpiníte moc nádobí a navíc jsou hotové coby dup, má rád snad každý z nás. Ostatně, ne vždy je čas vyvářet, a tak si alespoň o víkendu odpočiňte u jednoduchého receptu, jako je například tento.

Vše, co budete potřebovat
Vše, co budete potřebovat
foto: Mona Martinů

Na kuřátko na zelí si připravte: 4 kuřecí stehna, 500 g červeného zelí, 500 g bílého zelí (obojí sterilované), 2 cibule, med, skořici, sůl, pepř, olej nebo sádlo, brambory jako přílohu

Jako první si přichystejte brambory a zelí
Jako první si přichystejte brambory a zelí
foto: Mona Martinů

Nejdříve si připravte brambory jako přílohu. Očištěné je na nějaký čas namočte do vody, aby se z nich vyplavil škrob. Kuřecí stehna omyjte pod vodou a okořeňte solí a pepřem. Kůži nestahujte, při pečení udělá křupavou kůrčičku. Smíchejte červené a bílé zelí a odlijte přebytečnou šťávu. Tu nevylévejte do odpadu, ale během vaření ji můžete vypít, obsahuje velké množství vitaminu C a toho není v chřipkovém období nikdy dost.

Do pekáčku dejte zelí, kuřecí stehna a potřete je skořicí
Do pekáčku dejte zelí, kuřecí stehna a potřete je skořicí
foto: Mona Martinů

Připravte si pekáček, dno vymažte trochou oleje nebo ještě lépe domácím sádlem a poklaďte zelím, navrch položte stehna. Lehce je posypte skořicí, ale nepřežeňte to. Skořice je ve velkém množství hořká a zkazila by chuť masa. Bude stačit asi půl čajové lžičky na stehno. Prsty ji „vmasírujte“ do kůže.

Namažte medem a dejte péct
Namažte medem a dejte péct
foto: Mona Martinů

Pokud máte tuhý med, smíchejte ho v misce s trochou oleje. Pomocí silikonové mašlovačky „namažte“ med na kuřátko. Pekáček přiklopte poklicí, rozpalte troubu na 190 °C a dejte péct. Nechte uvnitř asi 25 minut, pak kuře zkontrolujte. Povrch ještě jednou pomažte medovou směsí a vraťte zpět do trouby, ale už bez poklice. Nechte ještě 15–20 minut péct při 210 °C. Med na povrchu krásně zkaramelizuje a kůrčička bude jedna báseň.

Jako přílohu podávejte například vařené brambory
Jako přílohu podávejte například vařené brambory
foto: Mona Martinů

Jako přílohu si uvařte dříve namočené brambory. Pro lepší chuť je můžete ještě opéct. Na závěr nechte osmahnout cibulku dohněda, aby křupala, a naservírujte ji na zelí s kuřátkem. Za tenhle nedělní oběd vás rodina určitě pochválí!

Tipy a triky od Markéty

  • Ještě před pečením do zelí můžete přidat třeba osmahlou slaninu nebo cibulku, chutě se propojí a vznikne vám nová kombinace chutí.
  • Chuťově výborné je zelí s přidaným bílým vínem (mají ho například v Lidlu).
  • Pokud vás nezaujala kombinace skořice a medu, můžete zkusit klidně jen červenou papriku a pomazat trochou tuku.
  • Zkuste příště zaměnit kuře třeba za kousek vepřového a podlít před pečením trochou piva, uvidíte, že vám také zachutná.
  • Jako příloha by se hodil i bramborový knedlík, brambory pečené ve slupce nebo domácí bramboráčky.
  • Až budete vařit brambory, dělejte je zvlášť. Pokud byste je přidali k zelí, kyselost způsobí, že se povrch brambor zatáhne a zůstanou tvrdé.
Po tomhle vydatném obědě si určitě dopřejte dlouhou procházku na čerstvém vzduchu a cestou se můžete stavit třeba ve vaší oblíbené hospůdce. Hlavně žádný stres nad přívalem kalorií, ta trocha nedělní pohody za to stojí!
 
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< září / 2019 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 12730
Měsíc: 191
Den: 9