Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři skvělá jídla z bramboráků

10. 4. 2011

Bramboráky, cmunda, harule. Mnoho krajů má pro tuhle pochoutku svůj vlastní název a je jen málo lidí, kteří by jí odolali. V době elektrických robotů už je strouhání legrace, a tak by byla škoda rodinu o tuhle křupavou dobrotu připravit. Vyzkoušejte bramborák zapečený s mletým masem, bramborákovou pizzu nebo sýr pološtiepok v bramboráku!

Datum publikace článku

Publikováno: 16. 03. 2011

Nevím jak vy, ale já osobně bramboráku odolám jen výjimečně. I v restauracích u mě dost často vítězí jídla, jako je ostrá masová směs v bramboráku nebo si bramboráčky dávám aspoň jako přílohy či podsypané kysaným zelím. A protože nápadů není nikdy dost, vyzkoušela jsem i tyto tři recepty, samozřejmě doplněné o své oblíbené ingredience!

Bramborák zapečený s mletým masem

Na jeden pekáček potřebujete: 1 kg brambor, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 1–2 hrsti strouhanky, trochu mléka, majoránku, 1 větší cibuli, 500 g mletého hovězího masa, olej na smažení, sůl, pepř.

S mletým masem chutná výborně
S mletým masem chutná výborně
foto: Petr Makovička

Postup: Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Můžete samozřejmě klidně použít robot. Z brambor důkladně vymačkejte všechnu vodu. Přidejte sůl, majoránku, vejce, utřený česnek, strouhanku, podle potřeby trochu mléka a vypracujte jednolité těsto. Na pánvi nechte zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, sůl a pepř a nechte chvíli vydusit.

Pekáček vymažte olejem nebo jiným tukem a na dno rovnoměrně rozložte polovinu bramborákového těsta. Na něj rozprostřete mleté maso s cibulí a opět přikryjte druhou částí bramborákového těsta. Moje maminka místo mletého používá na kostky nakrájenou vepřovou plec, kterou zamíchá rovnou do těsta. Povrch uhlaďte a pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 70 minut. Bramborák nakrájete na kousky a servírujte se salátem z červeného zelí.

Bramboráková pizza

Na 2 porce potřebujete: 300 g brambor, 1 vejce, hrst strouhanky, mléko podle potřeby, sůl, česnek, majoránku, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré, čerstvé žampiony, 2 rajčata, černé olivy, strouhaný sýr, případně pár plátků šunky nebo slaniny.

Připravte si bramborákovou pizzu
Připravte si bramborákovou pizzu
foto: Petr Makovička

Postup: Brambory oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Přidejte vejce, sůl, česnek, majoránku, strouhanku a trochu mléka a vše smíchejte do těsta. Na plech dejte pečicí papír a rukama na něm z těsta vytvořte kruh – jako na pizzu. Těsto potřete rajčatovým pyré, poklaďte plátky šunky, žampionů a rajčat a posypte na půlky pokrájenými olivami. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 15–20 minut. Pak pizzu posypte nastrouhaným sýrem a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct. Chutnat bude určitě nejen dětem!

Pološtiepok v bramboráku s uzeným masem

Na 3 porce potřebujete: 1 sýr pološtiepok, 600 g brambor, 2 vejce, 1–2 hrsti strouhanky, mléko podle potřeby, česnek, sůl, majoránku, 1 plátek uzeného masa, sádlo.

Bramborové těsto se se sýrem dobře doplňuje
Bramborové těsto se se sýrem dobře doplňuje
foto: Petr Makovička

Postup:

Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu, přidejte vejce, sůl, česnek, majoránku, strouhanku, mléko, na malé kostičky nakrájené uzené maso a vypracujte těsto. Pološtiepok nakrájejte na asi 7 mm silné plátky, každý zvlášť obalte v bramborákovém těstě a v dlaních vytvarujte hladké placaté karbanátky. Na pánvi rozpalte sádlo a v něm karbanátky dozlatova opečte z obou stran, dohromady to trvá asi 15 minut. Podávejte nejlépe se zelným nebo mrkvovým salátem. Pološtiepok můžete nahradit i jiným sýrem, skvělé jsou třeba obalované olomoucké tvarůžky.

 
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< září / 2019 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 13376
Měsíc: 302
Den: 14